Antecedentenonderzoeken

Antecedentenonderzoek wordt ook wel screening of pre-employment check genoemd.

De cruciale vraagstelling rond de werving en aanname van nieuw personeel is en blijft:
  • Hoe blijven de eerlijke werknemers eerlijk?
  • Hoe houd ik oneerlijke mensen buiten de organisatie?

Het onderzoeken van de antecedenten van een nieuw aan te nemen medewerker is een hot item binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Moet een werkgever dit (laten) doen of niet? Wordt deze controle op voorhand niet onmiddellijk als blijk van wantrouwen in de nieuwe medewerker ervaren? Of is juist sprake van goed huisvaderschap en het zoveel mogelijk zeker stellen van bedrijfsbelangen?

De beschikbaarheid van mensen op de arbeidsmarkt speelt hierin ook een grote rol. Steeds vaker zien werkgevers zich genoodzaakt iemand aan te nemen van een niveau dat men zeker niet verkozen zou hebben indien de keuzemogelijkheden ruimer zouden zijn geweest. Het zo snel mogelijk vervullen van de vacature is vaak de eerste prioriteit. Het binnenhalen van het Paard van Troje is in dit verband een goede vergelijking.

Of iemand is wie hij of zij zegt te zijn, wordt geregeld pas een issue nadat twijfels ontstaan omtrent oprechtheid of kundigheid van de nieuwe medewerker. Niet alleen heeft dit betrekking op sollicitanten met een 'besmet' werkverleden, maar ook op sollicitanten die uit hoofde van hun studie of werkervaring bepaalde verantwoordelijkheden gaan krijgen. De werkgever blijft eindverantwoordelijk en productaansprakelijk. Niet zelden pretenderen sollicitanten ervaring of opleiding te hebben die, na onderzoek, slechts fictief blijkt te zijn. Opvallend in dit verband is, dat van enige controle van het studie- en werkverleden bij slechts één op de twintig bedrijven sprake is. En dan is nog slechts sprake van controle van de authenticiteit van diploma's en getuigschriften.

Natuurlijk moeten de belangen van de sollicitant worden gewaarborgd door het betrachten van grote zorgvuldigheid tijdens het sollicitatieproces. Anderzijds is het verkrijgen van informatie omtrent de persoon van de sollicitant, zijn moraliteit, zijn werkverleden, studie en eventueel financiële situatie voor de aspirant werkgever van groot belang om een selectie te kunnen maken en risico's zo veel mogelijk te beperken.

Maakt bij uw nieuwe medewerkers voortaan ook een antecedentenonderzoek deel uit van de sollicitatieprocedure?

Uit onderzoek is gebleken dat in 69 van 100 onderzochte CV's niet minder dan 129 onjuistheden stonden, die als ernstig of belangrijk mochten worden ervaren.