Bedrijfsspionage

Wanneer men aan bedrijfsspionage denkt, denkt men al snel aan spannende series op de televisie. Hierin worden vertrouwelijke gegevens of prototypes van een nieuw ontwikkeld apparaat of procédé op de meest wonderbaarlijke manieren van de eigenaar gestolen.

Hoewel bovenstaand scenario door een schrijver wordt bedacht, is de praktijk niet ver weg. Ook in de hedendaagse praktijk zijn vertrouwelijke gegevens en/of prototypes een geliefd object. Meestal verdwijnen deze zaken door personen die door een concurrent worden ingehuurd of omgekocht om de verlangde gegevens te leveren.

In de meeste gevallen ontstaat het vermoeden van bedrijfsspionage als de concurrent telkens vlak voor een nieuwe ontwikkeling, waar vaak jaren research aan vooraf gaat, met dezelfde noviteit op de markt komt. Eén keer zou nog toeval kunnen zijn, maar wanneer dit vaker gebeurt dan is er meestal iets anders aan de hand.

Ook het telkens net missen van grote orders bij cliënten kan een teken aan de wand zijn. Zeker als de laagste offertes telkens door één en dezelfde concurrent worden uitgebracht. Veel ondernemers gaan er vanuit dat deze praktijken zich niet in Nederland afspelen. Niets is echter minder waar!

In Nederland wordt niet anders gedacht, dan elders. Daarbij komt dat de wereld steeds kleiner wordt en meer spelers op dezelfde markt mee gaan doen. Dat daar mensen tussen zitten die er niet voor terug deinzen om zich van de gegevens en ontwikkelingen van een ander bedrijf meester te maken, zal daarom niet verwonderlijk zijn.

De medewerkers van Global Security Agency hebben tientallen jaren ervaring als het gaat om het opsporen van bedrijfsspionage. Zowel het opsporen van eventueel gebruikte afluisterapparatuur als het bewijzen van de spionage door (eigen) medewerkers behoort tot de werkzaamheden.